Hier wordt de afstudeeropdracht om een collectie geschenken te ontwerpen voor 50|50 Wood getoont. Eerst zal de opdracht en de eindproducten beknopt uitgelegd worden en afgerond met een conclusie en reflectie. Voor een uitgebreider beeld van het project is onderaan de pagina is de afstudeerpresentatie te zien.

 

Aanleiding

Het bedrijf 50|50 Wood is een sociale werkplaats binnen het Leger des Heils gespecialiseerd in houtbewerking. De sociale werkplaats wil zijn aanbod van producten vergroten en minder vanuit vraaggerichte productie werken door geschenken te verkopen. Om een collectie te ontwikkelen en uitwerken tot producten is de afstudeerder (ik) ingeschakeld. Om de collectie geschenken eigen te maken wil ik mijn stijl en die van het bedrijf samen brengen tot unieke en kwailtatieve producten. 

Opdracht

Ontwerp een collectie geschenken die door 50|50 Wood geproduceerd kunnen worden, met het huidige personeel en gereedschap. De collectie is eigenzinnig, duurzaam en past bij de identiteit van 50|50 Wood waarbij een huistijl ontwikkeld zal worden. In de collectie moet voor ieder wat wils zijn voor de uiteenlopende doelgroep.

Resultaat/ontwerpen

Na uitgebreid onderzoek naar het bedrijfsidentiteit, de doelgroep, de klanten, de kostprijsberekeningsmethode, de productiemogelijkheden en duurzaamheidsmethodes, en ontwerp iteraties (te zien in de presentatie onderaan de pagina), zijn de volgende geschenken ontworpen:

  • Woordtoren – Een uniek en dynamisch spel, geinspireerd op Jenga, waar je een eigen draai aan kan geven
  • Kantara Een speelse pennenbak met verstelbare vakverdelingen
  • DoodlezandEen rustgevende en duurzame zandbak die eindeloos als kladblok gebruikt kan worden.

Conclusie

Als ontwerper heb ik vanuit verschillende uitgangspunten ontworpen namelijk gebruik, branding, vromgeving, productie, duurzaamheid en betaalbaarheid. Het doel is om alle punten samen te brengen tot een doordachte collectie geschenken. Waarin ik geslaagd ben.

Er is een huisstijl ontwikkeld die modern is en eenvoudig geproduceerd kan worden en doorgevoerd in de andere producten.
Het bedrijf is erg tevreden met deze nieuwe stijl en de collectie geschenken.

 

Presentatie van het ontwerpproces en resultaat